Bewaar noten volgens onderstaande bewaaradvies zodat de lekkere smaak het langst behouden blijft

Noten en pinda’s moeten droog, koel en zo mogelijk luchtdicht worden bewaard, om eventuele schimmelvorming te voorkomen. De ruimte waarin de producten worden opgeslagen moet vrij zijn van vreemde geuren en, indien de noten en pinda’s niet luchtdicht verpakt zijn, goed geventileerd zijn.

Noten en pinda’s kunnen gemiddeld een jaar bewaard worden zonder dat de kwaliteit negatief wordt beïnvloed. Noten in dop, zoals pinda’s, walnoten en ongepelde pecan  noten zijn het langst houdbaar.

Als noten/pinda’s een bewerking hebben ondergaan, bijvoorbeeld door branden, roosteren en/of zouten, wordt de houdbaarheid korter.

Noten zijn gevoelig voor schimmels, daarom moeten ze droog, koel en goed afgesloten bewaard worden. Tevens moet de opslagruimte vrij zijn van vreemde geuren en een goede luchtcirculatie hebben. Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda’s kunnen zo’n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen. Ook bij het branden of roosteren van pinda’s, gaat de houdbaarheid snel omlaag.

houdbaarheidsschema