Hazelnoten

Eigenschappen

De hazelnoot komt uit het gebied rond de middellandse zee. De hazelnoot is een kleine ronde bruine noot en bevatten veel verschillende vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten. Ze bevatten net als de amandelen veel vitamine E.

Toepassing

Hazelnoten worden vaak gegeten in pastavorm (hazelnootpasta), met chocola, in mueslirepen of met ijs. Ze zijn ook erg populair wanneer ze worden verwerkt in een hazelnoottaartje.


Pecannoten

Eigenschappen

Hij lijkt op de walnoot, maar is iets zoeter: de pecannoot! Deze lekkere noot groeit in Amerika en zij zijn dan ook verreweg de grootste en belangrijkste producent, maar de pecanboom groeit ook in Israël, Zuid- Afrika, Mexico en Australië. Net als andere notenbomen hebben deze bomen een oogst cyclus van 2 jaar, eens in de twee jaar is er een grote oogst. Net als bij de walnoot zit er een groene bast om de noot, deze gaat open als de vrucht rijp is, dan komt de bruine noot tevoorschijn.

Naast dat ook deze noot boordevol goede vetten zit, blinkt de pecannoot uit in het hoge gehalte zink en vitamine B1. Eén handje pecannoten van 25 gram bevat een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink.  Zink is nodig bij de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening in het lichaam. Vitamine B1 is erg gevoelig voor zonlicht en verhitten, dus ons advies: bewaar pecannoten donker en eet ze rauw!

Toepassing

De pecannoot kent vele toepassingen, hij is rauw heerlijk om te eten. Maar je ziet deze noot bijvoorbeeld vaak terugkomen in taartjes met karamel of gebruik deze noten eens in een stamppot.

 


Macadamianoten

Eigenschappen

Macadamia’s zijn groen van kleur wanneer ze aan de boom hangen. Wanneer ze rijp zijn barsten ze open en zie je een ronde bruine noot in dop. Macadamia’s hebben een gladde ronde vorm.

Deze heerlijke ronde noot is in 1857 ontdekt aan de Australische kust door Ferdinand von Mueller en vernoemd naar zijn leraar dr. John Macadam. De Macadamia is vergeleken met andere noten relatief jong en nog niet zo lang bekend in Nederland. Ze worden ook wel “Queensland nuts” genoemd, vernoemd naar de staat in Australië waar ze oorspronkelijk zijn ontdekt. Inmiddels zijn er veel meer herkomstlanden naast Australië, zoals Kenia, Malawi, Zuid-Afrika en Amerika.

De smaak van de noot wordt bepaald door het vetgehalte. Hoe hoger het vetpercentage, hoe fijner de smaak is. Het vetpercentage ligt rond de 75%. Waarvan 4/5 onverzadigde vetzuren (de gezonde vetzuren) zijn. Deze vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verkleinen daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

De Macadamianoot is het moeilijkste te kraken van alle noten ter wereld. Er is een druk voor nodig van meer dan 20 kg per cm2. Onder andere hierdoor ligt de prijs hoger dan de prijs van andere noten. Een andere reden van de hoge prijs is dat de Macadamiaboom pas na 7 tot 10 jaar oogst geeft. De bomen hebben veel regen, een warm klimaat en een rijke voedingsbodem nodig.

Toepassing

Romig, vol, boterachtig en zoete tonen. Macadamia noten zijn heerlijk in combinatie met chocolade.
Van de Macadamianoot wordt tegenwoordig ook vegan-kaas gemaakt, dat komt doordat de rauwe noot een kaas-achtige smaak heeft. In combinatie met havermelk, citroen en zout krijg je een bijna niet van echt te onderscheiden kaasje.

 


Pistachenoten

Eigenschappen

Net als andere noten bevatten pistachenoten veel onverzadigde vetten. Dit zijn de ‘goede’ vetten. In vergelijking met andere noten, bevat de pistachenoot minder calorieën en meer vezels, wat gunstig is voor gewichtsbehoud. Dus wie op zijn gewicht wil letten, is aan het juiste adres bij de pistachenoot.

Daarnaast heeft het pellen van de noot voordelen. Het pellen vertraagt het eetproces en creëert bewustwording waardoor je eerder verzadigd bent. Hierdoor eet je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. Nog een voordeel is het gehalte aan fosfor, wat samen met calcium goed is voor botten en tanden.

De oorspronkelijke herkomst van de pistachenoot is niet bekend, maar dat ze uit het Midden-Oosten komen is vrijwel zeker. Pistache noten vindt je nu in landen als Afghanistan, Iran, Turkije, Syrië, Griekenland, Italië en Amerika.

Toepassing

De pistachenoot heeft een unieke typische pistache smaak, licht zoet en goed te combineren in zoete gerechten.

 


Amandelen

Eigenschappen

Amandelen groeien in alle landen langs de Middellandse zee, met name Spanje is een bekend land waar deze noot groeit. Ze groeien ook in grote hoeveelheden in Amerika, die zijn de grootste in de wereldhandel ongeveer 70/80 %.

Er bestaan ongeveer 25 soorten amandelen welke allemaal groeien aan een amandelboom. Een amandel is een noot, verstopt in een vrucht die een beetje lijkt op een hele kleine perzik.

Een amandel is erg gezond, bevat veel vezels en vitamine E. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een goede darmwerking.

Toepassing

De amandel is één van de bekendste noten en worden vaak gebruikt. Denk aan geschaafde amandelen, gehakte amandelen, geroosterde amandelen en amandelspijs.

 


Cashewnoten

Eigenschappen

Brazilië, India, Vietnam en Afrika zijn de landen waar de cashewnoot groeit. De cashewnoot is culinair gezien een noot maar botanisch gezien een zaad. Kasjoebomen, van nature veel voorkomend in Brazilië, geven vruchten in de vorm van een appel, de cashewappel. De groeiwijze is bijzonder, want de relatief grote vrucht produceert maar één cashewnoot. Onderaan de vrucht puilt de noot er zichtbaar uit. Deze vruchten bevatten veel vitamine C. Ondanks dat de vruchten niet zo lekker schijnen te zijn worden ze in sommige landen toch verwerkt tot sap of wijn.

De dop die om de cashewnoot heen zit bevat irriterende olie. Aanraking hiervan kan irritatie op de huid veroorzaken. Dit is dan ook meteen de reden waarom cashewnoten niet in dop verkocht worden.

Cashewnoten  bevatten het minste vet onder de notensoorten en zijn rijk aan mineralen zoals onder andere magnesium, koper en ijzer. Eén portie cashewnoten bevat zelfs meer ijzer dan een portie spinazie!
Bovendien zitten bijna alle vitaminen B in cashewnoten. Goed voor onder andere huid, haar en ogen.
Eén portie noten is 25 gram; dit zijn ongeveer 15 cashewnoten. Een dagelijks portie noten past binnen een gezonde levensstijl.

Toepassing

De cashewnoot is een noot met een zoete, romige smaak. Cashewnoten zijn goed in combinatie met pittig eten, bijvoorbeeld een curry. Ook lekker in combinatie met kaas of in een salade.

 


Pinda’s

Eigenschappen

De herkomst van de pinda is onbekend, maar de pinda’s zijn al heel oud. Ze zijn ongeveer 950 jaar voor Christus gevonden. In de landen Brazilië en Peru, daar zijn ze als eerste ontdekt en vanaf daar zijn ze naar Afrika gebracht en daarna naar Amerika. Pinda’s zijn oorspronkelijk geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s zijn de bekendste noten in de notenwereld en zijn tevens de goedkoopste noten die er zijn.

De pinda is een peulvrucht en groeit onder de grond, net als aardappels. Er komen geelkleurige bloemen aan de plant en de pinda zelf groeit in een schip, die ze de dop noemen. In de winkel kun je pinda’s in de dop kopen (doppinda’s), die moet je eerst wel verwijderen voordat je de pinda op kunt eten. De pinda zelf heeft nog een bruin vliesje, die je gewoon kunt eten en verkocht worden als vliespinda’s. Maar in de winkel vindt je hem ook vaak zonder vliesje.

Toepassing

Pinda’s worden door veel mensen dagelijks gegeten. Niet zozeer als losse pinda, maar vaak als broodbeleg namelijk pindakaas. Verder zijn er veel indonesische gerechten waarin pinda’s gebruikt worden. Denk maar aan satésaus en rempejek (pittige pindakoekjes)

 

Walnoten

Eigenschappen

De meeste walnoten vindt je in Amerika, Frankrijk en China. Maar walnoten groeien ook in Nederland, in veel tuinen staat er wel een walnoten boom.

Een andere naam voor walnoot is okkernoot en is een van de bekendste noten. Een walnotenboom kan 20 tot 25 meter hoog worden. De walnoten worden gedroogd wanneer de groene bast is opengebarsten. Hoe langer en beter ze gedroogd zijn, hoe langer de noten houdbaar zijn.

Walnoten bevatten veel eiwitten, calcium en kalium. Daarnaast passen ze ook in een cholesterolverlagend dieet, omdat ze veel onverzadigde vetten bevatten. Ze bevatten ook veel antioxidanten die weer goed zijn om het lichaam te beschermen tegen ziekten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit.

Toepassing

Walnoten worden veel gegeten. Ze zijn populair in notenmixen, desserts en bijvoorbeeld walnotenpesto.

 

Paranoten

Eigenschappen

Paranoten ook wel Brazilnuts genoemd komen uit Zuid-Amerika, onder andere uit Peru, Bolivia, Colombia en Brazilië. Er groeien ongeveer 9 miljoen bomen in dit Amazonegebied.

De groene bollen van de Brazilnuts groeien aan een hoge “koninklijke” boom. Deze bollen lijken een beetje op kokosnoten en moeten worden gekraakt om uiteindelijk bij de Brazilnuts te komen. Deze bollen bevatten ongeveer 10 tot 12 zaden per bol. De noot heeft een beetje een banaanvormig uiterlijk en een bruin schilletje. De Noot is lastig te kraken en wordt daarom altijd gepeld verkocht.

Paranoten zijn voedzaam, bevatten veel eiwitten, vetten, calcium, fosfor en magnesium. Belangrijk is het stofje selenium en de antioxidanten; dit remt het verouderingsproces en stimuleert het immuunsysteem.

Toepassing

Paranoten zie je met name terug in notenmixen of bijvoorbeeld in een luxere variant van de studentenhaver.